Напоследък зачестяват сигналите от клиенти на банките за получаване на

...
 Напоследък зачестяват сигналите от клиенти на банките за получаване на
Коментари Харесай

Банките: Пазете се от фалшиви имейли

 Напоследък зачестяват сигналите от клиенти на банките за приемане на известия по е-поща от името на обслужващата кредитна институция, с които се желае въвеждане на имейл адрес и ключова дума. Въпреки предизвестията и професионалните грижи за отбрана на потребителите, които банките в страната поставят, към момента огромна част от фишинг офанзивите  са сполучливи, защото клиентите се подвеждат и не разпознават подправените и лъжливи имейли.
Много е значимо  потребителите  да бъдат деликатни и бдителни и никога да не дават своите данни, пароли и друга сензитивна информация по мобилни и електронни канали, предизвестяват от Асоциацията на банките в България, която съставлява банковата общественост.

Получаване на подправен имейл

Експертите за банкова сигурност поучават, че при положение, че потребителите получат сходно електронно известие, то да не се отваря. Това се отнася и за атачмънтите и съдържащите се в тях линкове.

 

Банкерите припомнят, че финансовите институции имат нужната информация за своите клиенти, а в случаите, когато им трябват нови данни, те няма да бъдат поискани през електронната поща или уебсайт.

Ако станете обект на фишинг офанзива би трябвало да употребявате за вход в интернет банкирането единствено връзката от началната страница на банката. Винаги проверявайте достоверността на страницата, като следите дали адресният бар е обагрен в зелено и адресът на страницата стартира с https://, поучават експертите.

Браузърът, който употребявате за банкиране, е целесъобразно да е надъхан на най-високото равнище на отбрана на данните, упорстват те.

Съвети против измами

Когато спазвате тези препоръки, няма да имате проблеми в запазване на парите си, уверени са специалистите:

Пазете в загадка и не запаметявайте в интернет браузъра вашите потребителско име и ключова дума.

Използвайте лицензиран антивирусен програмен продукт.

Редовно обновявайте употребяваната система с лицензиран и закупен програмен продукт.

Променяйте паролата за достъп до пощата със комплицирана сложна ключова дума (големи и дребни букви, цифри и служебни знаци, с не по-малко от 10 символа).

Тези препоръки свучат тривиално, само че единствено това е методът да запазите от недобронамерени похищения финансите си, разясняват банкери.

Според тях смяната на паролата би трябвало да се прави регулярно, най-малко на три месеца.

Някои банки оферират опция за активиране/блокиране на картите в действително време. На уеб страниците на кредитните институции има информация  и спомагателни препоръки за сигурност, с които е целесъобразно потребителите да се срещнат.

Типове измами

Съществуват няколко вида онлайн измами по интернет. Най-честите от тях са  подправено телефонно позвъняване  или имейл.

Това е опит за машинация, чиято цел е потребителите да разкрият персонална банкова информация и получения SMS код за удостоверение. Най-често тази машинация включва телефонно позвъняване или имейл от лице, което се показва от името на реномирана институция (банка, куриерска компания, интернет снабдител или др.). В диалога или писмото се изисква клиентът да даде получения от него посредством SMS код на мобилния телефон под предлог оказване на подпомагане – промяна на сбъркан превод, предстояща пратка или други

Освен това част от зловредните писма съдържат линкове, които водят до  подправени уеб сайтове , които наподобяват тези на истинските, като задачата е да получат персонални и финансови данни на клиентите. Затова в никакъв случай не предоставяйте персонална банкова информация (SMS кодове, пароли за достъп, номера на банкови карти) на трети лица или в отговор на имейл. Запишете телефонния номер, от който се обажда лицето, или препратете писмото на вашата банката, като се свържете с денонощния ѝ център за контакт с клиенти, поучават от банковата сигурност.

Има възможност да получите подправено писмо от контрагент, сътрудник или непосредствен за смяна на неговите банкови сметки. Бъдете сигурни, че това е опит за машинация, чиято цел е да се подреди превод към сметката на измамника. Сценарият е следният: При нея най-често потребителят получава подправено писмо от негов сътрудник, към който прави регулярни заплащания или преводи.  След това той бива известен, че контрагентът има нови банкови сметки, които следва да бъдат употребявани за бъдещите разплащания с него. 

Ако получите информация за смяна на данни на вашите сътрудници – сметки, адрес, телефон и други, постоянно установявайте персонален контакт или използвайте различен канал (телефон, sms, viber, what’s up) с тях, с цел да получите удостоверение от първо лице на нужните данни за правилно осъществяване на заплащанията. 

Друга машинация включва  подправено известие , което приканва потребителят да следва процедура за инспекция.

Това е опит за машинация, чиято цел е да се прихване SMS паролата, предизвестяват специалисти. Най-често при този вид машинация, когато потребителят влезе в интернет банкирането, се пресъздава подправен екран, който прилича онлайн банкирането на дадената банка. На него под предлог попречване на кражба на персонални данни, потребителят е приканен да следва процедура за генериране и изпращане на SMS парола/код за удостоверение и обновяване на неговия естествен достъп.

В никакъв случай не следвайте описаната процедура и получения на телефона линк за събаряне на програмата за отбрана! Необходимо е да се свържете навреме с денонощния център за контакт с клиенти на вашата банката, поучават експертите.

Разновидност на интернет банкова машинация е подправено известие, с което се изисква въвеждане на  данни за мобилен телефон  – операционна система и телефонен номер.

Това е опит за машинация, с която ще се конфигурира хакерска стратегия на телефона ви, която да пренасочва получените от обслужващата банка известия към телефонния номер на измамника. След влизане в интернет банкирането се пресъздава подправен екран, който наподобява на онлайн банкирането на потребителя. На него, под предлог за спомагателна отбрана на мобилния ни телефон от „ злотворен програмен продукт “, се изисква потребителят да следва стъпки за инсталиране на мобилна антивирусна стратегия посредством въвеждане на данни за операционна система, номер на телефон и други, разказват дейностите на хакерите IT специалисти.
 
В никакъв случай не следвайте описаната процедура и получения на телефона линк за събаряне на програмата за отбрана. Необходимо е да се свържете навреме с денонощния център за контакт с клиенти на вашата банката, поучават те.
По публикацията работи: Петя Стоянова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР